YAT KAPTANLIĞI


Tekne sahibi olmak istiyorsunuz peki kim kullanacak? Neden siz olmayasınız?
Denizci olmak istiyorsunuz? Ticari teknelerde Kaptan olarak çalışmak istemez misiniz?

Kimler Eğitime Katılabilir?

Eğitime 18 yaşını doldurmuş, T.C. Vatandaşı, lise mezunu olan herkes katılabilir. Eğitim programına meslek edinmek isteyen gençler, tekne sahibi olmak isteyipte kendi teknesini kullanma arzusunda olanlar, elimde belgem var ama ben kendimi yetiştirmek istiyorum, derinlemesine öğrenmek istiyorum diyenler, yat işletmeciliği sektöründe ve deniz turizmi alanında kariyer hedefleyenler, hobi olarak ilgilenenler, kısaca denize ve denizciliğe ilgili herkes katılabilir.

Eğitim Süresi Ne Kadar? En Yakın Eğitim Ne Zaman Açılacak?

Yat Kaptanlığı eğitiminin birinci aşaması;

 499 grosston ehliyet için yarım gün (17:30-20:30 arası) yaklaşık 4,5 Ay ve 450 saatlik sürede, 

149 grosston ehliyet için tam gün eğitimle (08:45 - 15:30 arası) 1 Ay veya yarım gün eğitimle (17:30-20:30 arası) 2 Ay olacak şekilde toplam 200 saatlik sürede gerçekleştirilmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesinde eğitimler genellikle Ocak, Haziran ve Eylül aylarında düzenlenmekte olup kesin tarih için bizi hemen arayınız: 0 232 301 8855 / 0532 486 6897. Eğitimin ikinci aşaması ise boyu 15 metreden uzun ticari yatlarda, yolcu motorlarında veya gezinti-tenezüh teknelerinde toplam 3 Ay süreyle deniz eğitiminin (deniz stajı) tamamlanmasıdır. Stajın eğitime katılacak kişi tarafından bulunması gerekmekte olup, eğitim kurumu olarak bu konuda yönlendirmemiz yoktur. Ancak son değişikliklerle gezi tenezzül teknelerinde de staj yapılabilmesi imkanı sağlanmış ve staj için tekne bulma büyük ölçüde kolaylaşmıştır. Staj süresinin tamamlanmasının ardından staj bitiminde girilecek sınav ile eğitim tamamlanmaktadır.

Eğitim ücreti ne kadar? Hangi saatler arasında verilecek? Devam etmek zorunda mıyız?

Eğitim ücretlerimiz her yıl Ocak ayında Yönetim Kurulumuz tarafından belirlenmekte olup 2019 yılı için 499 grt eğitimi 5.000 TL, 149 grt eğitimi için ise 2.000 TL'dir. Eğitim ücretinin içerisine 5 temel STCW sertifikası ve güvenlik sertifikaları dahildir. Eğitimler özellikle çalışan katılımcılar düşünülerek hafta içi 17:30 - 20:30 (17:30-18:10 / 18:15-18:55 / 19:00-19:40 / 19:50-20:30) saatleri arasında verilmektedir. Devam zorunluluğu bulunmakta olup %70'dir ve devamsızlık halinde eğitim kaydı iptal edilmektedir. Eğitim kaydının iptalinde de ücret iadesi yapılamamaktadır.

Yat Kaptanlığı Belgesi Ne İşe Yarar?

Yat Kaptanlığı belgesi ile Yat sınıfına giren ve almış olduğunuz eğitim 149 grt ise 149 grt'a kadar, 499 grt ise 499 grt'a kadar tüm özel ve ticari teknelerde kaptanlık yapabilirsiniz. Eğitimin tamamlanmasının ardından Liman Başkanlıklarınca yapılan sınavlara katılma ve başarılı olmanız halinde uluslararası geçerliliği olan Yat Kaptanı belgesini almaya hak kazanırsınız.

Ders Programı Nasıl Hazırlandı? Hangi Dersleri Alacağız?

Yat Kaptanlığı Eğitim Programı; tüm diğer denizcilik eğitimlerinde olduğu gibi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından uluslararası kurallara uygun olarak hazırlanmış ve yetkili tüm eğitim kurumlarınca da uygulanması zorunlu olan programdır. Bununla birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi olarak belirlenmiş olan asgari gereklerin üzerinde eğitim vermeye ve mesleki açıdan ihtiyaç duyulan tüm bilgileri aktarmaya özen gösteriyoruz. Aktarılacak dersler içerisinde; Seyir, Gemicilik, Tekne Kullanma, Çatışmayı Önleme Tüzüğü, Denizde Haberleşme, Meteoroloji, Denizde Güvenlik: Yangınla Mücadele Temel Eğitimi, İlk Yardım Temel Eğitimi, Denizde Kişisel Canlı Kalabilme, Can Kurtarma Araçlarını Kifayetli Kullanma, Personel Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk, Deniz Hukuku, Motor Bilgisi, Denizcilik İngilizcesi, vb. bulunmaktadır. Eğitimlerimizde Köprüüstü Seyir Simülatörü, ECDIS ve Radar için Elektronik Seyir Yardımcıları Simülatörleri, Haberleşme için GMDSS Simülatörleri uygulama eğitimleri için kullanılmaktadır. Yanı sıra denizde güvenlik eğitimleri uygulamaları fakültemizin Urla İskele'de bulunan biriminde; yangın, denizde canlı kalma, can kurtarma araçlarını kullanma sertifikaları çerçevesinde hafta sonu tüm gün şeklinde yapılmaktadır. Uygulama yapılacak günler sizlere ayrıca yat kaptanlığı kurs koordinatörümüz tarafından bildirilecektir. Denizde yapılacak tekne ile ilgili diğer eğitimlerimiz ise yine Urla İskele birimimizde ve İskele çıkışlı olarak yapılmaktadır.

Nasıl Kayıt Yaptırmalıyım? Hangi belgeler lazım olacak? Ücreti nasıl ödeyeceğim?

Yat Kaptanlığı programına kayıt yaptırmak için 0 232 301 8855 numaralı telefonu arayarak ön kayıt yaptırabilirsiniz. Sizlere bildirilecek kurs başlangıç gününde ofise uğrayıp diğer gerekli belgeleri (fotograf, vs) öğrenebilir ve tamamlayabilirsiniz. Eğitim ücretleri biri kurs başlangıcında olmak üzere 5 eşit ödeme olarak belirtilen banka hesap numarasına yatırılmalıdır.Devamsızlık durumunda kursiyer "Başarısız" olarak değerlendirilir ve ödenmiş kurs ücretleri iade edilmez.

Diğer sorularınız için MESAİ SAATLERİNDE Ofis Tel: 0 232 301 8855 ve Yat Kaptanlığı Eğitim Temsilcisi Öğr.Üye. Dr. Kapt. Oğuz ATİK: 0 532 486 6897